Innovatory: elevii au căutat soluții la probleme din Sfântu Gheorghe

Ecologia, locurile comunitare și un oraș mai prietenos cu bicicliștii sunt subiecte îndrăgite de liceenii din Sfântu Gheorghe – am aflat la gala de închidere a programului INNOVATORY la Sfântu Gheorghe în data de 29 mai, unde 13 echipe de liceeni din 6 școli au prezentat la ce au lucrat în săptămânile trecute împreună cu profesorii lor.

Ecologia, locurile comunitare și un oraș mai prietenos cu bicicliștii sunt subiecte îndrăgite de liceenii din Sfântu Gheorghe – am aflat la gala de închidere a programului INNOVATORY la Sfântu Gheorghe în data de 29 mai, unde 13 echipe de liceeni din 6 școli au prezentat la ce au lucrat în săptămânile trecute împreună cu profesorii lor.

Elevii au identificat probleme din oraș și au căutat posibile soluții la acestea. Soluțiile lor au cuprins case de parcări inteligente, promovarea ecoturismului cu rute concrete, sau spații unde se pot distra în siguranță și fiind minori. Alții au planificat exact pe care străzi ar trebui să se planteze copaci sau care două spații ar merita să fie legate prin piste de bicicletă. Elevii și-au ilustrat ideile cu filmulețe, machete sau chiar prezentare prin jocul Minecraft.

Programul INNOVATORY a avut la bază metoda Design Thinking. În cadrul proiectului a fost dezvoltată o metodologie bazată pe această metodă practică și creativă de rezolvare de probleme printr-o abordare centrată pe om. Pașii acestei metode sunt Descoperă (Discover), Descrie (Describe), Proiectează idei și creează prototipuri (Ideate&Prototype), Testează (Test) și Implementează (Implement). În metoda Design Thinking gândirea comună, colaborarea pe soluții inovatoare, testarea prototipurilor, tot procesul de conturare a unei idei este la fel de important ca și rezultatul final. Această metodă încurajează creația interdisciplinară, contribuie la dezvoltarea competențelor de creativitate.

În acest proces au luat parte în total 64 de elevi și au fost facilitați de către 9 profesori, care au beneficiat de un curs de formare legat de metoda Design Thinking.

Cele mai bune șapte echipe au fost și premiate. Echipele câștigătoare au provenit din Colegiul Național Mihai Viteazul, Liceul Teoretic Mikes Kelemen, Liceul Tehnologic Economic Administrativ Berde Áron, Liceul Tehnologic “Puskás Tivadar”.

Juriul a fost compus de Antal Árpád, primarul orașului Sfântu Gheorghe, inspectorul școlar general Kiss Imre, Rácz Attila de la Design Bank și Balázsi-Pál Ágnes, director executiv Grupul PONT.

*

INNOVATORY, un proiect de inovare socială derulat de Grupul PONT își propune realizarea unui program care să dezvolte competențele tinerilor în a identifica problemele din societate și posibilele soluții la acestea, cu ajutarea facilitatorilor. Munca de echipă, gândirea critică, empatia, planificarea orientată pe soluții sunt doar câteva din metodele și principiile de lucru abordate în program.
Proiectul dorește să contribuie la încurajarea creației interdisciplinare, participative și care contribuie la dezvoltarea socială și urbană prin intermediul unui proiect de tineret care contribuie la dezvoltarea competențelor de creativitate a tinerilor prin abordarea metodelor specifice de tip Design Thinking.

Programul INNOVATORY din Sfântu Gheorghe este realizat în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe, respectiv Inspectoratul Școlar General Covasna și este finanțat de către Fondul Bethlen Gábor Alap din Ungaria.